1401/10/26-15:08

در دولت دکتر احمدی‌نژاد مطالعات ذخیره سازی گاز در 150 نقطه انجام شده بود

در دولت دکتر احمدی‌نژاد مطالعات ذخیره سازی گاز در 150 نقطه انجام شده بود

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز گفت: ‌متاسفانه در دولت تدبیر و امید، اجرای طرح‌های ذخیره‌سازی گاز مشروط به جذب سرمایه‌گذاری خارجی شد. معلوم نیست دلیل این کار چه بود. بعد هم شرکت ذخیره‌­سازی را در سال 96 اصلاً منحل کردند. سال 95 مصاحبه­ معاون وزیر نفت در امور گاز موجود است که مدیرعامل شرکت ملی گاز وقت اصلاً می­‌گوید طرح ذخیره‌­سازی یک طرح اقتصادی‌­ای نیست و اصلاً اهمیتی ندارد.

به گزارش دولت بهار، رضا نوشادی مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز گفت: در دولت دهم برای ذخیره‌سازی گاز در 150 ساختار در سطح کشور مطالعه انجام شد، زیرا موضوع ذخیره‌سازی باید به نقاط پرتراکم جمعیتی و صنعتی نزدیک باشد و تقریباً گسترده باشد که بلافاصله بدون محدودیت‌­های انتقال، ایستگاه‌های تقویت فشار و با حد­اقل تأسیسات سطح الارضی بتوان گاز را منتقل کرد.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز گفت: دو طرح شوریجه و سراجه در دولت دهم طراحی و اجرا شد؛ البته راه­‌اندازی شوریجه به دولت یازدهم رسید و از آن دست پروژه‌­هایی بود که با درصد پیشرفت بالا تحویل دولت یازدهم شد.

وی تاکید کرد: یکی از اتفاقات تلخی که در صنعت نفت زیاد رخ می‌دهد، بحث تغییر استراتژی است. در صنعت نفت شاهد بوده‌ایم که به راحتیِ تغییر برنامه، راهبرد و استراتژی هم تغییر می­‌کند. هر کسی می‌­آید برای خودش یک نقش نجات‌دهندگی قائل است و ترجیح می‌­دهد ریل را عوض کند در حالی که این ریل­‌ها با مطالعه و هوشمندانه گذاشته شده است.

نوشادی ادامه داد: ‌متاسفانه در دولت تدبیر و امید، اجرای طرح‌های ذخیره‌سازی گاز مشروط به جذب سرمایه‌گذاری خارجی شد. معلوم نیست دلیل این کار چه بود. بعد هم شرکت ذخیره‌­سازی را در سال 96 اصلاً منحل کردند. سال 95 مصاحبه­ معاون وزیر نفت در امور گاز موجود است که مدیرعامل شرکت ملی گاز وقت اصلاً می­‌گوید طرح ذخیره‌­سازی یک طرح اقتصادی‌­ای نیست و اصلاً اهمیتی ندارد.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز گفت: اگر طرح ذخیره‌­سازی گاز اقتصادی نیست و نباید صورت بگیرد، در نتیجه از این منظر گازرسانی به نقاط مختلف کشور هم اقتصادی نیست، پس نباید انجام دهیم! تامین گاز از طریق ذخیره‌سازی با هدف تامین نیاز کشور باید صورت می‌گرفت نه اینکه با استفاده از برخی کلیدواژه‌ها آن را به حاشیه راند.

وی اظهار داشت: آن شرط عجیب اجرای پروژه به شرط جذب سرمایه‌گذاری خارجی و انحلال شرکت ذخیره‌سازی گاز در این ماموریت سکته انداخت و 8 سال آن را به حاشیه راند. طبیعی است که بعد از سپردن این ماموریت به شرکت مهندسی و توسعه گاز، این موضوع زمان‌بر شود تا دوباره روی ریل بیفتد.

نوشادی افزود: الان در اروپا کشوری مثل هلند 40 درصد مصرف گاز در فصل سرما را از محل ذخیره‌­سازی تأمین می‌­کند یا مثلاً میانگین اتحادیه اروپا 25 درصد است، یعنی 25 درصد گاز مصرفی فصل سردشان را از محل ذخیره ­سازی تامین می‌کنند.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز گفت: توجه داشته باشید که در کشوری مثل آلمان و فرانسه، سهم گاز از کل سبد انرژی 17 و 14 درصد است، یعنی برای تامین پایدار بخش کوچکی از سبد انرژی خود اقدام به ذخیره‌سازی گاز کرده‌اند اما در ایران، گاز بخش اعظم سبد انرژی کشور را تشکیل می‌دهد و حتما باید برای تامین پایدار آن در پیک سرما، پروژه‌های ذخیره‌سازی گاز را کلید زد.

وی عنوان کرد:‌ حتی کشورهای تولید­کننده بزرگ گاز مثل آمریکا و روسیه نیز خودشان یک ذخیره­‌سازی گسترده­‌ای را ساماندهی کرده‌اند و 19 و 16 درصد از گاز موردنیاز خود در اوج سرما را از محل ذخیره‌سازی تامین می‌کنند.

نوشادی اشاره کرد: ما برای اینکه بتوانیم حدود 20 درصد از گاز مصرفی در روزهای سرد سال را با ذخیره‌سازی تامین کنیم، نیاز به سرمایه‌گذاری 5 تا 5.5 میلیارد دلاری در 14 پروژه داریم. در نتیجه ارقام سرمایه‌گذاری در پروژه‌های ذخیره‌سازی آن قدر بزرگ نیست و در حد چند 100 میلیون دلار است که از منابع داخلی قابل تامین است.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز گفت: فعلا هدف ما رسیدن به سطح ذخیره‌سازی 10 درصد است که بتوانیم حدود 100 میلیون متر مکعب گاز از طریق ذخیره‌سازی در روزهای سرد سال به شبکه تزریق کنیم. اگر طبق همان ریل‌گذاری قبلی اقدام می‌شد، الان به هدف تامین روزانه 100 میلیون متر مکعب رسیده بودیم.

نظرات

اخبار مرتبط

اپلیکیشن دولت بهار دسترسی ساده تر و اطلاع از اخبار مهم
نصب