بورس با ۴۰هزار میلیارد تومان رونق میگیرد، دولت ۸برابرش به جیب زد
یک کارشناس بازار سرمایه با ابراز "وعدههای دولت برای حمایت از بورس پوچ بوده است" گفت: برگشت اعتماد مردم به بورس نیازمند تزریق دستکم ۳۰ تا ۴۰هزار میلیارد تومان به بورس است و این رقم کمتر از یکهشتم آن چیزی است که دولت از بورس درآمد داشته است.
به گزارش دولت بهار، محسن عباسی در گفتگو با تسنیم با اشاره به وضعیت کنونی بازار سرمایه گفت: بهنظر میآمد وزیر اقتصاد برنامه جامعی برای بازار سرمایه داشته باشد و در جلسه هماندیشی که با حضور فعالان این بازار در وزارت اقتصاد تشکیل شد، دژپسند بر کریدور سوم تأمین یعنی بورس مالی تأکید کرد؛ اما در پیک قیمتها دولت و شرکتهای زیرمجموعه آنها سهام خود را بر سر مردم آوار کردند و بهبهانه تأمین مالی، بورس را با مردمی که تازه به آن اعتماد کرده بودند رها کردند.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: در زمان حاضر وضعیت بنیادین شرکتها و عملکردشان بهمراتب بهتر از ابتدای سال است اما ترسی که عملکرد شما بر جان مردم انداخته است، آنها را سراسیمه از این بازار خارج میکند و در این بین حقوقیها نیز با شیطنت خود در حال سوءاستفاده از این فضا هستند.
* نمایش سراب به سهامداران توسط دولت
وی با ابراز این که وعدههای دولت در مورد این که "مردم سرمایه خود را به بورس بیاورند و از این بازار حمایت میکنیم"، پوچ از آب درآمد و علاوه بر مردم، کارشناسان و تحلیلگران را نیز گمراه کرد، اضافه کرد: این کار تبعاتی داشت که از بین رفتن مطلق اعتماد مردم عادی و سرمایهگذاران حرفهای به متولیان امر و بازار سرمایه از جمله این تبعات است، نتیجه این شد که مردم زیان کردند و بورس را رها کردند و در داخل این بازار نیز کسانی که منابعی دارند، در حال پروژه کردن سهم هستند.
عباسی در ادامه خطاب به وزیر اقتصاد گفت: شما علاوه بر تعادل عرضه و تقاضای بازار سهام، تعادل روانی این بازار را به هم زدید، بهطوری که بازار سرمایه دیگر حاضر نیست به شرایط بنیادین "حتی فکر" کند.
* راهکار بازگشت اعتماد ازدسترفته به بورس
این استاد دانشگاه تصریح کرد: متولیان امر باید تا بیشتر از این کشور را در بحران فرو نبرده و بورس را به بحران ملی تبدیل نکردهاند، به فکر احیای اعتماد ازدسترفته در بازار سرمایه باشند، ضمن این که دیگر گفتاردرمانی هم در خصوص این بازار جواب نمیدهد و تنها راه برگشت این اعتماد، تزریق بیچونوچرای نقدینگی به بازار سهام است.
وی تاکید کرد: البته برگشت این اعتماد، نیازمند تزریق دستکم 30 تا 40 هزار میلیارد تومان به بورس است و این رقم کمتر از یکهشتم آن چیزی است که دولت از بورس درآمد داشته است، این در حالی است که با توجه به اصلاح قابل توجه بازار سهام و قیمت سهام شرکتها، این حجم از نقدینگی یک سرمایهگذاری ارزشمند تلقی میشود.
* حقالناس مردم دعوتشده به بورس به گردن مسئولان است
وی گفت: حقالناس مردمی که بهپشتوانه دعوت دولتیها سرمایه خود را به بورس آوردهاند به گردن وزیر اقتصاد و سایر متولیان امر است و این در حالی است که مردم ضرر هنگفتی در بورس کردهاند و آقایان بهجای جلسات بیهوده، باید اقدام عملی کنند و پول و منابع نقدی به بازار سرمایه تزریق کنند.
* عملکرد آقایان در بورس به افزایش فقر انجامید
وی با اعلام این که متأسفانه عملکرد دولتیها در بورس صرفاً باعث افزایش فقر مردم و افزایش فاصله طبقاتی شده است، افزود: مسئولان امر اگر این رویه را در بازار سهام اصلاح نکنند و پولی به این بازار تزریق نشود، وضعیت بورس از این هم که هست بدتر خواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: متأسفانه بخش زیادی از نقدینگی مردم در بازار سرمایه حبس و یا سوخت شده است، و این امر منجر به کاهش پسانداز و قدرت خرید آنها شده است و رکودی بیسابقه را رقم خواهد زد.
وی اضافه کرد: علائم این رکود نیز از همین حالا در بازارهای بزرگ سرمایهگذاری و کالاهای بادوام خودش را نشان داده است و کمکم این رکود به بیشتر کالاهای مصرفی مردم خواهد رسید و با کاهش تقاضا، این موضوع باعث ورشگستگی شرکتها خواهد شد و در نهایت کشور را تا مرز بحران پیش خواهد برد.
* فکری به حال صنایع و جامعه سهامداری کنید
این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه دوره نمایشهای پوپولیستی و خرج کردن از مردم برای پیشبرد تصمیمهای رانتی خیلی وقت است به پایان رسیده است ادامه داد: متولیان امر و تصمیمگیران صنایع بهجای تصمیمات و اقداماتی که فقط روح سرمایهگذاری در کشور و بازار سهام را نابود میکند، باید فکری به حال سر و سامان دادن به وضعیت صنایع و شرکتهای مختلف و همچنین حمایت از سهامداران در بورس کنند.
* اعتراض تخممرغی چارهساز نیست
عباسی همچنین با بیان این که "بهعنوان کارشناس بازار سرمایه من همیشه منتقد و مشوق تصمیمات سازمان بورس بودهام و در حد توانایی خود نیز پیشنهاداتی را برای بهبود وضعیت بازار دادهام"، تصریح کرد: بهنظرم تجمع سهامداران متضرر و پرتاب تخممرغ بهسمت ساختمان سازمان بورس چارهساز نیست و آدرس غلط دادن است.
* مشکل بورس کجاست؟
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به این که مشکل بازار سهام در ملاصدرا نیست، و مشکل این بازار حتی در بهارستان هم حل نمیشود، متذکر شد: با وجود نقدهایی که هست، قصد طرفداری از سازمان بورس را ندارم و عملکرد این سازمان را هم تطهیر نمیکنم، اما در شرایط فعلی بهنظرم هجمه بهطرف سازمان بورس صرفاً یک حرکت احساسی است؛ و این کار شاید سهامدار زیاندیده را موقتاً آرام کند، اما مشکلی را در این بازار حل نمیکند.
عباسی همچنین با طرح پرسشهایی چون "فکر میکنید که سازمان بورس چقدر قدرت دارد؟ و عرضههای بازار سهام چه ارتباطی به این سازمان دارد؟" تصریح کرد: در مواقع سقوط بازارهای مالی آمریکا، کسی بهسمت بورس این کشور تخممرغ پرتاب نکرد و این دولت بود که 700 میلیارد دلار به بازارش تزریق کرد.
وی گفت: متولی بازار سرمایه بهمعنای مالک و همهکاره این بازار، سازمان بورس نیست که انتظار داشته باشیم این سازمان بازار سهام را مثبت کند، ضمن این که سازمان بورس و اوراق بهادار در حد توان خود جلساتی را برای حل مشکلات برگزار میکند و توصیههایی هم در این زمینه به سهامداران دارد.
* دولت بازیگر شمارهیک بورس
این استاد دانشگاه اضافه کرد: بازیگر شماره یک بورس در کشور ما دولت است که فعلا حمایتی از این بازار سرمایه نکرده و در راستای حل مشکلات، پول و نقدینگی را هم به این بازار تزریق نکرده است و از همه مهمتر کلا معلوم نیست چه برنامهای را برای حل مشکلان بورس در سر دارد.
* تزریق نقدینگی، راهحل مشکلات کنونی بورس
این فعال بازار سرمایه اذعان داشت: دولت به عنوان بازیگر اصلی بازار سهام از طریق شرکتها و صندوقها و بانکهایش به راحتی میتواند نقدینگی به این بازار تزریق کرده و بورس را حمایت کند، اما فعلا اقدام عملی انجام نداده و صرفا تماشاچی است.
وی گفت: در این برهه از شرایط زمانی و قیمتی، صرفا و صرفا تزریق نقدینگی به بورس میتواند این بازار را از این شرایط نجات دهد. بنابراین اگر دولت هر چه زودتر این کار را نکند تبعات رکودی که به تبع آن در حال ایجاد شدن است، باعث نابودی صنایع و زیان بیش از چند ده برابری این مبلغ به کل اقتصاد کشور در ماهها و سالهای آینده خواهد شد.
* بورس تورمزا نیست
عباسی در ادامه با بیان این که بازار بورس در اقتصاد کشور تورم ایجاد نکرده است، افزود: بررسی عملکرد بورس نشان میدهد با ریزش 70 درصدی قیمت سهام، در تورم اقتصادی تغییر محسوسی ایجاد نشد، اما ریزش بورس باعث رکود خواهد شد؛ رکودی که دامن همه از جمله خود دولت را هم خواهد گرفت و رشد اقتصادی کشور را بیش از پیش کند خواهد کرد.
پیشبینی قیمت دلار
وی در خصوص بودجه سال 1400 گفت: به نظر میرسد دولت اجازه ریزش دلار به کمتر از 20 هزار تومان را در سال آینده نخواهد داد و هر گونه ریزش به کمتر از این مقدار موقت خواهد بود.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان این که به تدریج یک پارادوکس اقتصادی در عملکرد دولت و اقتصاد کشور در حال پدیدار شدن است، اظهار داشت: میل به آزادسازی و واقعی کردن قیمتها که منجر به بهبود وضعیت فروشِ شرکتها میشود و از طرفی عدم حمایت و نابودی بازار سرمایه و از بین بردن قدرت خرید و قدرت پس انداز که باعث کاهش تقاضا برای کالاها و خدمات خواهد شد، منحصرا منجر به تولید فقر بیشتر، رکود تورمی سنگین و در نهایت ورشکستگی شرکتها به دلیل کاهش سرمایه در گردش و کاهش فروش میشود.
نظرات