دسترنج کشاورزان 'جازموریان' در طوفان شن دفن شد
بعد از خسارت سنگین سرمازدگی، این بار زحمات و امید کشاورزان جازموریان در طوفان شن دفن شد.
به گزارش دولت بهار به نقل از ایسنا، از آنجا که در بخش هایی از جنوب استان کرمان به خاطر هزینه های سرسام آور هنوز کشاورزی سنتی رونق دارد و این شیوه کشت در معرض تهدید بیشتر بلایای طبیعی قرار می گیرد لذا همه ساله قصه پرغصه کشاورزان تکرار می شود که سال زراعی امسال نیز دستخوش دو بلای طبیعی از جمله سرمازدگی و اخیرا طوفان شن قرار گرفته است.
من از کشاورزان سرزمینم می نویسم، که روز گذشته (سوم بهمن ماه) در عرض چندین ساعت فضای مجازی و شبکه های اجتماعی از کلیپ های غم انگیزی پُر شد که حاوی صدای طوفان و پاره شدن پلاستیک های کشت خیار، گوجه و ... بودند و نمی دانند از باد، طوفان، سرما و سیل بنالند و یا از بی مهری ها!
امسال با همه سال ها فرق دارد و هر کس نداند ما نیک می دانیم که جوانان و کشاورزان با چه مشقتی بذر، کود و پلاستیک را با قیمت های گزاف خریداری کردند. همه سختی های کشت را پشت سر گذاشتند به امید اینکه با فروش محصولات کشاورزی شان چندر غازی را برای فصل جدید زندگیشان پس انداز کنند. اما اکنون نه تنها همه زحمات آنها با طوفان شن روز گذشته به باد رفت بلکه علاوه بر اینکه نانی عایدشان نشد، بدهکار هم شدند و به قول خودشان زخم دلشان تازه شد و شرمندگیشان پیش طلبکاران و خانواده شان شروع دوباره ای از سر گرفت.
"رضا هاشمی" از جوانان اهل جازموریان در گفت و گو با ایسنا از خسارات طوفان شن که همه دسترنج کشاورزان را بر باد داد گفت: از بین هزاران کشاورز فقط تعداد اندکی با پول خودشان کشاورزی کردند و بقیه مردم و جوانان یا از بانک وام گرفتند، یا قرض کردند و یا طلای همسر و فرزندانشان و وسیله نقلیه شان را فروختند و خرج کشاورزی کردند.
وی خطاب به مسئولان افزود: همه این چیزهایی را گفتم مستند و واقعیت است و باید آقایان مسئول، خبرنگاران، طلاب و دانشجویان مطالبه گر به داد مردم برسند و مشکلات آنها را بیان کنند تا به خسارات وارد شده به گُرده مردم منطقه توجه شود.
"ایمان سابقی" نیز از اهالی جازموریان در این باره گفت: صدها هکتار نهالکاری در دشت دوکم انجام شده که متاسفانه یک سال است رها شده اند و هزینه کشت و آماده سازی آنها نیز بی نتیجه است زیرا اصلی ترین منطقه ورزش باد و دروازه طوفان جایی است که متاسفانه جنگل کاری ها در حال نابودی هستند و کسی توجه ای ندارد که قبلا نهال کاری شده اما رها شده اند.
وی افزود:اگر جنگل کاری ها احیا بشوند از شدت طوفان ها و سرما کاسته می شود و برای آیندگان کارساز است.
جوان دیگری که همه کشاورزی اش در اثر طوفان شن نابود شده است، گفت: من تا شب گذشته کشاورز بودم اما از این به بعد معلوم نیست چکاره بشوم؟
وی خطاب به مسئولان گفت: برای ما کاری بکنید و خودتان را جای ما بگذارید. کاری نکنید که جوانانمان در آتش قاچاق سوخت خاکستر بشوند.
یکی دیگر از کشاورزان جازموریان نیز بیان کرد: از دو هکتار محصولی که کشت کرده ام، چیزی باقی نمانده و همه چیز خراب شده و از زندگی و دسترنج ما چیزی روی زمین نیست و همه دفن شدند.
کشاورز دیگری از روستای نقصان جازموریان در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: 200 هکتار کشاورزی در این روستا شامل سیب زمینی، گوجه، هندوانه و خیار شماع نابود شدند و دیگر جیزی برایمان نمانده است.
"محمد فرامرزی" همچنین از کشاورزان روستای چاه علی کپری گفت: 3 هکتار هندوانه و نیم هکتار خیار شماع را طوفان شن خراب کرده که هزینه کاشت و اجاره هرهکتار نزدیک به 38 میلیون تومان است و این خسارت سنگین و بدهی ها را چگونه با دست خالی تحمل کنیم؟
"نارویی" از روستای محمد آباد کتکی دیگر کشاورز خسارت دیده جازموریانی خسارت طوفان اخیر را سنگین عنوان کرد و افزود: هر چه کاشتیم همه نابود شد یعنی به خاک سیاه نشستیم چون با گرفتن وام کشاورزی کردیم.
"محمود قانعی فر" فرماندار شهرستان رودبار جنوب در گفت و گو با ایسنا با اشاره به خسارت سنگین سرما و طوفان به مزارع کشاورزی در جازموریان گفت: از ساعات اولیه از بخشی از مزارعی که بر اثر طوفان شن خسارت دیده اند بازدید کردم اما وسعت خسارت زیاد است.
وی از خسارت 200 میلیارد تومانی طوفان شن به بخش کشاورزی شهرستان خبرداد و افزود: تاکنون براساس برآورد اولیه بیش از 200 میلیارد تومان به کشاورزان خسارت وارد شده است .
قانعی فر از جمع بندی برآورد خسارت اولیه و ارسال به دستگاهای ذیربط خبرداد و اظهار کرد: گزارش مفصلی از وضعیت خسارات به استانداری، مدیریت بحران استان و کشور ارسال کردیم اما هنوز این میزان خسارت تغییر می کند.
وی بیشترین میزان خسارات را بخش جازموریان و زهکلوت عنوان کرد.
"سعید برخوری"رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان در گفت و گو با ایسنا گفت: طوفان روز گذشته (سوم بهمن ماه) بیش از 200 میلیارد تومان به کشاورزان جازموریان خسارت زده است.
وی کانون بحران طوفان شن را زهلکوت اعلام کرد و افزود: بعداز جمع بندی نهایی خسارات، گزارش کامل را به مدیریت بحران استان که زیرمجموعه معاونت عمرانی استانداری است ارسال می کنیم که در نهایت توسط ستاد بحران بررسی می شود و تامین توسط سازمان برنامه و بودجه تامین اعتبار می شود.
برخوری با ابراز گلایه مندی از عدم تخصیص اعتبار لازم برای جبران خسارت سیل فروردین ماه 1399 گفت: علاوه بر خسارت سرمازدگی اخیر که بیش از 2300 میلیارد تومان است و خسارت طوفان، متاسفانه بر اثر سیل فروردین ماه بیش از 560 میلیارد تومان به بخش های کشاورزی خسارت وارد شده که تاکنون یک ریال تخصیص داده نشده است.
وی در پاسخ به این سوال که راهکار کارشناسی برای کمک به کشاورزان خسارت دیده چیست؟ گفت: در قالب یک بسته پیشنهاداتی را از جمله، تسهیلات ارزان قیمت،کمک های بلاعوض و امهال وام کشاورزی را ارائه داده ایم.
وی بازدید از مزارع خسارت دیده را مورد تاکید قرار داد و اظهار کرد: از مزارع خسارت دیده حتما بازدید خواهم کرد اگر چه کارشناسان نسبت به برآورد خسارت در منطقه حضور پیدا می کنند.
"ذبیح الله اعظمی" عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با ایسنا گفت: از وضعیت بحران زده زهکلوت و جازموریان در اولین فرصت ممکن بازدید خواهم کرد.
وی با ابراز تاسف از خسارت اخیر به کشاورزان افزود: طوفان های شن به عنوان بادهای پرسرعت جزو حوادث غیرمترقبه محسوب می شوند که خسارات وارده باید توسط ستاد مدیریت بحران مورد توجه جدی قرار بگیرند.
نماینده مردم شهرستان های جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی از خسارت 2000 میلیارد تومانی به مزارع کشاوری بر اثر سرمازدگی به عنوان یک بحران در بخش کشاورزی جنوب کرمان یاد کرد و توجه به این مهم را از مسوولان ذیربط خواستار شد.
نظرات