بودجه ۱۴۰۱ نه تنها اصلاً انقباضی نیست بلکه بسیار تورم زاست!
به گزارش دولت بهار، دکتر حسین راغفر نوشت:
اگر حاکمیت قصد کاهش و کنترل هزینه ها را داشت، باید بودجه نهادهای حکومتی را کم میکرد تا شرایط اقتصادی کشور قدری قابل تحملتر شود و از سویی دیگر بخش قابل توجهی از این کسری بودجه دولت هم جبران شود. باید نهادهایی مثل بنیاد مستضعفان و ستاداجرایی فرمان امام بخشی از این کسی بودجه را بر عهده میگرفتند و یا نهادهای دیگری مثل آستان قدس درآمدهای خود را صرف فعالیت های فرهنگی میکردند تا این اندازه بودجه این نهادها افزایش داده نشود اما متاسفانه نه تنها این اتفاق نیفتاد بلکه به شدت بودجه این نهادها افزایش پیدا کرده است.
به اعتقاد بنده این بودجه قطعاً انقباضی نیست. این بودجه بسیار بودجه تورمزایی است که اصلی ترین قربانیان این تورم طبقات محروم و متوسط جامعه است. بنابراین این بودجه بسیار بودجه تورمی خواهد بود ضمن اینکه دولت بخش عظیمی از این بودجه را بر روی گرفتن مالیات از مردم حساب باز کرده است و اینکه مالیات قرار است با توجه به شرایط تورمی وحشتناک کشور قرار است از چه کسانی اخذ شود.
نکته دیگری که وجود دارد فروش ارز است یعنی دولت درصدد است که ارز را با قیمت های بین 25 تا 30 به فروش برساند و مطمئنا بخش قابل توجهی از این فروش ارز هم تورمی است.
ما انتظار داشتیم که بودجه انقباضی و محدودکننده مخارج دولت در خیلی از حوزه ها باشد اما متاسفانه اینطور نیست.
باتوجه به شرایط بحرانی کشور و اینکه سازمان صداوسیما درآمد کسب آگهی را هم دارد، بودجه این سازمان افزایشی 56 درصدی داشته است! البته موارد مشابه افزایش بودجه صداوسیما در ردیف های بودجه کم نیستند! بیشترین توجه دولت به همین حذف ارز 4200 تومانی و فروش ارز با قیمت های آزاد است که این عملکرد بسیار به ضرر افراد جامعه تمام میشود. پیامدهای حذف ارز 4200 تومانی افزایش نابرابریها، گسترش فقر، فساد، مهاجرت از کشور و انواع آسیبهای اجتماعی دیگر است. بنابراین این بودجه بسیار بودجه مخاطره برانگیزی است و آثار آن نه تنها به حل بحران کنونی کمکی نمی کند بلکه به بدتر شدن شرایط منجر خواهد شد.
سال آینده به دلیل اینکه شاهد افزایش قیمت هایی جدیدی هستیم، مخارج دولت به شدت افزایش پیدا کرده و باتوجه به تجربه سال های گذشته؛ درآمدهای دولت آنطور که پیشبینی شده است، اتفاق نخواهد افتاد و در نهایت این کسری بودجه روز به روز بزرگتر و حجیمتر خواهد شد.
دولت با حذف ارز 4200 تومانی باید بدین نکته توجه داشته باشد که پیامدهای این افزایش قیمت ارز بر روی بخش های دیگر اقتصاد کشور نظیر بازار آزاد تاثیر جبران ناپذیری را خواهد گذاشت که همین امر باعث افزایش سرسامآور اقلام خوراکی در سراسر کشور خواهد شد.
عمدهترین عامل ایجاد تورم در کشور را دولت است. در اقتصاد ما سیاستهای دولت باعث ایجاد تورم در کشور میشود.
امروزه در بودجه 1401 همان سیاستهایی 40 سال گذشته دنبال شده و این نشان از این قضیه دارد که سیاست های کشور به آمد و رفت دولت ها بستگی ندارد بلکه ارادهای بالاتر از دولت، سیاست نرخ ارز و تورمزا را رقم خواهند زد.
این بحران اجتماعی و اقتصادی که کشور با آن دست و پنجه نرم میکند عمدتاً ناشی از سیاست های خود دولت است که موجب افزایش قیمت ها و تورم شده است.
نکته قابل توجه این است که افزایش قیمت ارز به معنای کاهش قدرت خرید پول ملی است یعنی در واقع اعتبار پول ملی به شدت زیر سوال میرود و این باعث می شود که مردم ترجیح بدهند که بهجای اینکه پول ملی را نگه دارند، آن را تبدیل به اشکال دیگری از داراییها کنند. به همین دلیل فساد در بخش سکه و ملک به شدت افزایش مییابد. در مقابل آن افرادی که نه پساندازی دارند و نه ملک و املاکی که بخش قابل توجهی از جمعیت کشور را هم شامل میشوند، بیشتر در معرض آسیب قرار میگیرند.
بنابراین ما با یک شکاف به شدت عمیق و گسترده طبقاتی مواجهه خواهیم شد که البته این روند پیامدهای به شدت گستردهای دارد که فقط یکی از این تبعات خروج و مهاجرت نخبهها و بیشتر مردم کشور است.
اقتصاد بی ثبات کشور قطعا باعث مهاجرتهای گسترده مردم خواهد شد. البته بخشی از این پیامدها در کشور رخ داده اما با این شرایط شدتها آنها افزایش خواهد داشت.
ما الان سالهاست که با فرار سرمایه از کشور روبهرو هستیم. متاسفانه مثل اینکه آقایان نسبت به پیامدهای حذف ارز 4200 حساسیتی ندارند.
نظرات