مسئوليت سود و زيان در بازار سرمايه به عهده سهامدار است
رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: از ابتداي امسال تاكنون حدود 100 تا 110 هزار ميليارد تومان نقدينگي توسط تازه واردها به بازار سرمايه وارد شده است.
به گزارش دولت بهار به نقل از فارس، حسن قاليباف اصل امروز در پانزدهمين جلسه هيات نمايندگان اتاق بازرگاني تهران گفت: بازار سرمايه جايگاه بالايي در اقتصاد ملي بايد داشته باشد و سالها اين جايگاه را نداشت اما خوشبختانه الان بازار رشد پيدا كرده است البته تعبير مي شود كه فقط قيمت ها بالا رفته ، اما بنظرم اين هم مقدمه اي است براي اينكه بازار سرمايه در اقتصاد كشور بيشتر مورد توجه قرار گيرد. وقتي اصل 44 اجرا مي شود بحث اين بود كه اين ها شركت هاي دولتي هستند كه در بازار واگذار مي شوند ولي خود همين واگذاري ها باعث شد كه بازار متحول شود، وزن بازار در اقتصاد ملي بيشتر شود.
* صدور 4.5 ميليون كد معاملاتي در سال جاري
رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: الان مردم زياد در بازار سرمايه حضور پيدا كرده اند، براساس آمار در كل سال گذشته 820 هزار كد معاملاتي صادر شده بود. البته نسبت به سال هاي گذشته عدد بسيار متفاوت بود. به عنوان مثال در سال 97 در مجموع 100 هزار كد معاملاتي صادر شده بود اين در حالي است كه اگر در سالهاي قبل 50 تا 60 هزار كد صادر مي شد مي گفتيم كه اين عدد بالا است و امسال از ابتداي امسال حدود 4.5 ميليون كد جديد در بازار سرمايه صادر شده است كه اين نشان مي دهد مردم الان اين بازار را به عنوان يك بازار سرمايه گذاري مي دانند و پول مردم وارد اين بازار مي شود.
* تازه واردها به طور متوسط 10 تا 15 ميليون نقدينگي وارد بازار سرمايه مي كنند
قاليباف با بيان اينكه تقاضاي بزرگي وارد بازار شده است، گفت: براساس مطالعات ما 50 تا 60 درصد تازه واردهاي بازار سرمايه، سرمايه اي حدود 10 تا 15 ميليون تومان وارد بازار مي كنند و هر روز نيز حدود 100 تا 120 هزار كد معاملاتي توسط شركت سپرده گذاري مركزي صادر مي شود واين بدان معناست كه هزار و 500 تا 2 هزار ميليارد تومان پول جديد وارد بازار مي شود و مشاهده وضعيت بازار سرمايه از ابتداي سال حاكي از آن است كه حدود 100 تا 110 هزار ميليارد تومان پول جديد توسط تازه واردها وارد بازار سرمايه شده است.
رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار با بيان اينكه اين رقم، بسيار زياد و قابل توجه است ، بيان داشت: سال گذشته در مجموع 35 هزار ميليارد تومان پول تازه واردها وارد بازار بورس شده بود.
* بايد به تناسب ورود نقدينگي جديد عرضههاي جديد در بازار سرمايه داشته باشيم
وي بيان داشت: در گذشته چنين ارقامي وارد بازار سرمايه نمي شد و بايد عنوان كرد كه اين ارقام نقدينگي در هر بازاري وارد شود قاعدتا باعث تورم و رشد قيمت ها در آن بازار ها مي شود در حالي كه اكنون اين نقدينگي در بازار سرمايه گردش مي كند و قاعدتا بايد يك برنامه ريزي شود كه اين نقدينگي در اين بازار بماند و لذا به همان ميزان كه نقدينگي جديد وارد بازار مي شود از سمتي هم عرضه جديد وارد بازار شود تا اين نقدينگي حذف شود.
قاليباف اظهار داشت: واقعيت اين است كه از اول سال براساس اقدامات انجام شده ،اقدام ما اين بوده كه سهم عرضه را تقويت كنيم و لذا به همان ميزان كه پول وارد بازار مي شود از طرف ديگر سمت عرضه نيز تقويت شودو لذا موضوعي را كه ما پيگيري كرديم افزايش سهام شناوري است؛ اكنون سهام شناوري شركت ها، بالاتر از 27 درصد است در حالي كه جاي رشد دارد.
قاليباف اظهار داشت: شركتي كه وارد بورس مي شود از آنجا كه سهام آن بصورت ريز بين سهامدارنش تقسيم مي شود لذا حتي بعضي از شركت ها با 35 درصد و 30 درصد 5 عضو هيئت مديره دارد.
* صاحبان شركتها ميتوانند سهام را در بازار سرمايه عرضه كنند و همزمان كنترل شركت را از دست ندهند
وي بيان داشت: در بازار سرمايه كاري انجام داديم و آن است كه براي اولين بار شركت ها را مجاز كرده ايم كه وقتي در بورس پذيرش مي شوند بتوانند سهام ممتاز داشته باشند و آريا سوسول در بازار سرمايه با سهام ممتاز عرضه شد.
قاليباف اظهار داشت: اين نكته خيلي مهم است و خواهش دارم كه افرادي در حوزه صنعت و تجارت هستند بدانند كه در بازار سرمايه اين امكان هست كه شركت را در بازار سرمايه عرضه كنند اما كنترل آن را نيز در اختيار داشته باشند.
وي افزود: براي شركت هايي كه قبلا در بورس بوده اند نمي توان سهام ممتاز تعريف كرد .
قاليباف اصل بيان داشت: لذا براي آنها صندوق هايي در هيات مديره سازمان ايجاد كرديم با عنوان صندوق تامين مالي و اگر سهامدار عمده قصد عرضه دارد اما براي بحث هاي كنترل نمي تواند اين كار را انجام دهد ، لذا مي تواند صندوقي را تعريف كند و ميزان دلخواه سهم را وارد آن صندوق كند و سهام ممتازه صندوق را نگه دارد (اين صندوق ها اي تي اف تامين مالي هستند) و يونيت آن را در بازار عرضه كند.
* بسياري از شركتها هنوز ارائه به موقع صورتهاي مالي براي حضور در بورس را نياموختهاند
رئيس بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: در سال جاري براي شركت هاي زير نظر دستگاههاي دولتي و زير نظر نهادهاي دولتي غير عمومي كه امين اموال آنها دولت است دولت مصوبه اي داشت مبني بر اينكه حداقل سهام شناور اين شركت ها 25 درصد باشد.
وي با اشاره به گلايه مندي بعضي از شركت ها در خصوص فرآيند طولاني پذيرش در بورس، گفت: به اعتقاد من فرآيند طولاني نيست بلكه بعضي از شركت ها براي حضور در بازار سرمايه آماده نيستند و صورت هاي مالي خود را نمي توانند به موقع ارائه دهند در حالي كه شركتي كه وارد بورس مي شود بايد مورد اعتماد مردم جامعه باشد، لذا شركتي اگر آماده باشد زمان پذيرش آن در بورس بيش از يك ماه طول نمي كشد اما با اين وجود ما در بورس هم فرآيند پذيرش را ساده سازي كرديم و هم كل فرآيند پذيرش را به بورس اوراق بهادار ايران و شركت فرابورس ايران منتقل كرديم و نماينده سازمان در اين دو هيات پذيرش حضور ندارد و اين موضوع باعث سرعت بخشيدن در پذيرش شده است.
رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار بيان داشت: با توجه به سرعت بخشي در امر پذيرش شركت ها در بازار سرمايه، در يك ماه گذشته در فرابورس تهران حدود 10 شركت پذيرش شده است و در حال حاضر نزديك 100 شركت درخواست پذيرش در فرابورس را دارند و حدود 50 شركت نيز درخواست پذيرش در بورس تهران را دارند و هر هفته نيز 2 عرضه در بازار سرمايه انجام مي شود.
وي بيان داشت: آزاد سازي سهام عدالت هم يك فرصت است و مشمولين سهام عدالت 49 ميليون و 150 هزار نفر هستند كه با توجه به بحث قابل معامله شدن سهام عدالت در بازار سرمايه كه 30 درصد روش مستقيم را انتخاب كرده اند باز هم يك فرصت بزرگ براي اقتصاد كشور است .
* تقويت مالي اقشار متوسط جامعه با ورود به بازار سرمايه
قاليباف اصل با بيان اينكه در طول سال هاي گذشته زياد شنيده مي شود كه طبقه متوسط در كشور كم شده است، بيان داشت: بنظرم بازار سرمايه جايي است كه مي تواند قشر و طبقه متوسط را در كشور تقويت كند زيرا مردم با حضور در بازار سرمايه، سهامدار بنگاه هاي سرمايه اي مي شوند و كارآفرين هم كار مي كند و با طرح هاي توسعه اي هم مردم منتفع مي شوند و هم نهايتا اقتصاد كشور منتفع مي شود.
رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار بيان با بيان اينكه درد اقتصادي كشور اين است كه بنگاه بزرگ نداريم، گفت: بنگاه ها براي اينكه بزرگ شود بايد سهامي عام باشند و لذا براي اين منظور بايد به بازار سرمايه وارد شوند و لذا راه حل اين است كه حتما بنگاه ها ساختار سهامي عام داشته باشند و تامين مالي عام داشته باشند كه البته روش تامين مالي روش تامين مدرن است و در دنيا پذيرفته شده است.
وي بيان داشت: بنگاه هاي ما بايد بزرگ شوند و اگر مي خواهيم كه در دنيا حرفي براي گفتن داشته باشيم بايد بنگاه هاي اقتصادي ما بزرگ شوند و معمولا هم كشورها به بنگاه هاي اقتصادي بزرگ خود افتخار مي كنند لذا ما هم مانند كشورهاي مختلف بايد به اين سمت حركت كنيم و بازار سرمايه مسير خوبي است براي اينكه شركت ها بزرگ شوند. اما اول بايد شركت ها نشان دهند كه مورد اعتماد جامعه سهامداري هست و اگر اين را ثابت كردند آنگاه مسير تامين مالي و بزرگ شدن آنها باز مي شود و ما نيز در بازار سرمايه از اين موضوع استقبال مي كنيم.
* امسال 20 هزار ميليارد تومان عرضه اوليه داشتيم
قاليباف اصل اظهار داشت: سال گذشته در مجموع ارزش عرضه هاي اوليه 5 هزار و 300 ميليارد تومان بود اما از ابتداي امسال تاكنون به 20 هزار ميليارد تومان رسيده است.
وي افزود: تامين مالي در بازار سرمايه نكته بسيار مهمي است و در بازار روي آن كار شده و تنوع بسيار خوبي از ابزارهاي تامين مالي وجود دارد و خوشبختانه امسال دولت و مجلس از محل افزايش سرمايه سطح سهام كمك كرده اند اين امكان وجود دارد كه بنگاه اقتصادي به ارزش بازار افزايش سرمايه دهد و نقدينگي و رشد قيمت كه در بازار اتفاق مي افتد نصيب شركت نيز شود و لذا ادبيات تامين مالي در دنيا اين است كه مديران بنگاه دائما به بازار سرمايه توجه دارند.
رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار بيان داشت: شركت ها مي توانند به پشتوانه دارايي در بازار سرمايه تامين مالي كنند و ابزارهاي وجود دارد و مي توانند به پشتوانه پروژه يا محصول تامين مالي كنند.
وي بيان داشت: تلاش كرده ايم در بازار سرمايه سرعت تامين مالي نيز افزايش يابد و درخواست افزايش سرمايه در بازار بورس طي مدت 5 روز پاسخ داده مي شود.
قاليباف اصل با تاكيد بر اينكه اعتماد در بازار سرمايه بسيار حائز اهميت است، بيان داشت: در مورد بحث تامين مالي پروژه ها فراخوان داده ايم كه اجازه مي دهيم به دارندگان پروژ ه ها كه شركت سهامي عام پروژه تاسيس كنند و اجازه پذيره نويسي در بورس را به آن مي دهيم لذا با توجه به رونق بازار احساس مي كنيم بايد پروژه هاي بزرگ تامين مالي شوند و در بازار سرمايه آمادگي در اين زمينه وجود دارد اما كساني كه وارد بازار سرمايه وارد مي شوند بايد اعتماد مردم را جلب كنند و به مردم ريسك تحميل نكنند البته براساس فراخوان تاكنون دو نهاد مراجعه كرده اند.
* مسئوليت سود و زيان در بازار سرمايه به عهده سهامدار است
رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: سرمايه گذاري كه وارد بازار سرمايه مي شود مطمئنا با اطلاعات و آموزش وارد اين بازار مي شود و كسي كه وارد بازار سرمايه ميشود مسئوليت سود و زيان را پذيرفته است و سود و زيان براي خودش است ضمن اينكه بازار سرمايه يك بازار بدون ريسك نيست.
وي در مورد اينكه برخي مي گويند بورس نيز به سرنوشت موسسات مالي گرفتار مي شود بيان داشت: بازار بورس يك بازار سازمان يافته است در حالي كه در موسسات مالي به سپرده گذار تعهد سود ثابت داده شده بود در حالي كه در بازار سرمايه مسئوليت سود و زيان به عهده فرد است و به نظرم در جمع هاي حرفه اي نبايد اين مسائل مطرح شود و قطعا مسئوليت سود و زيان بر عهده خريدار سهام است و ضمن اينكه بازار سرمايه فقط سهام نيست بلكه يك بخشي سهام است در بازار سرمايه انواع ابزارها را داريم و كسي كه وارد بازار سرمايه مي شود بايد تصميم بگيرد كه چه درجه آي از ريسك را مي تواند تحمل كند.
قاليباف اصل بيان داشت: اكنون صندوق هاي با درآمد ثابت، صندوق هاي مختلط و همچنين صندوق سهامي داريم كه انتخاب سهامدار است كه در كدام يك ورود يابد و لذا ريسك آن را نيز بايد بپذيرد.
وي در مورد ريزش احتمالي بازار سرمايه بيان داشت: ذات بازار افت و خيز است و قاعدتا سرمايه گذار با آگاهي وارد بازار شده است.
* مسير انتشار اوراق بدون ضامن باز شده است
رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: مسير انتشار اوراق بدون ضامن براي شركت ها امسال براي اولين بار باز شده است البته داراي شرايطي است اما اين يك پتانسيل قابل استفاده براي شركت ها است.
وي افزود: خط قرمز ما اعتماد مردم است و اگر تصور مي شود كه بخش دولتي راحت تر تامين مالي مي كند اينگونه نيست و هيچ تفاوتي با تامين مالي بخش خصوصي ندارد.
قاليباف اصل اظهار داشت: مصوبه اي امسال گرفته ايم براي شركت هاي كه وارد بورس مي شوند ديگر نگران گذشته از لحاظ بررسي ماليات نباشند زيرا اين شركت ها وقتي وارد بورس مي شوند كاملا صورت هاي مالي شفافي دارند و اين كار براي آسودگي شركت ها در بازار سرمايه فراهم شود.
رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار با بيان اينكه بازار رقابتي و شفاف بورس است، اظهار داشت: لذا هر گونه عدم شفافيت بايد از بين برود.
وي در مورد ورود شركت هاي نوآور و استارت آپ ها به بازار سرمايه اظهار داشت: اين كار در فرا بورس ايران در حال پيگيري است.
قاليباف اصل گفت: امسال بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ايران تفاهمنامه اي با اتاق بازرگاني ايران در زمينه پنجره مشترك امضا كرده اند كه در آنجا شركت ها مي توانند اطلاعات خود را بارگذاري كنند و لذا در آنجا ارزيابي اوليه صورت مي گيرد .
وي بيان داشت: محدوديت در مورد ادغام شركت هاي بورسي در بازار سرمايه وجود ندارد.
نظرات