1402/03/17-22:47

کشت خشخاش در افغانستان؛ کاهش چشم گیر یا تطهیر طالبان!؟

کشت خشخاش در افغانستان؛ کاهش چشم گیر یا تطهیر طالبان!؟

کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان از مان تسلط دوباره طالبان، نگرانی های زیادی را بر انگیخته است.

به گزارش دولت بهار به نقل از شفقنا، اما به تازگی، یک نهاد بریتانیایی ادعا کرده که در یک سال گذشته کشت خشخاش در افغانستان به صورت «بی پیشینه» کاهش یافته است.

نهادی موسوم به الیس (AlCIS) که بریتانیا مستقر است، روز سه شنبه هفته جاری ادعا کرده است که کشت خشخاش در استان هلمند در جنوب افغانستان، تا بیش از 99 درصد کاهش یافته است.

این نهاد ادعا کرده است که این آمار را با استفاده از تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ای بدست آورده است.

این نهاد که خود را «شرکت پیشرو تجزیه و تحلیل جغرافیایی» می ‌داند، می‌ گوید که تحقیقات و تحلیل ‌های جدید این شرکت و یک محقق امور افغانستان به‌نام «دیوید منسفیلد» همچنین نشان می‌ دهد که کشت خشخاش در جنوب افغانستان نسبت به سال گذشته، ۸۰ درصد کاهش یافته است.

بخش افغانستان بی بی سی نیز به تازگی گزارش مشابهی نشر کرده است و ادعا کرده است که کشت خشخاش در افغانستان «کاهش محسوسی» داشته است.

این رسانه بریتانیایی نوشته است که «بی بی سی به شواهدی یافته است که نشان می‌دهد دولت طالبان در افغانستان موفقیت چشمگیری در کاهش کشت خشخاش به دست آورده است.»

آیا کشت خشخاش در افغانستان واقعا کاهش یافته است؟

گزارش بی بی سی و نهاد بریتانیایی آلسیس، شک و تردیدهای زیادی را در مورد کاهش کشت خشخاش در افغانستان ایجاد کرده است.

این نهاد بریتانیایی ادعا می کند که در سال 2022 میلادی 120 هزار هکتار زمین در افغانستان خشخاش کشت شده است.


اما این میزان در سال 2023 میلادی به یک هزار هکتار زمین رسیده است که نشان دهند که «موفقیت» طالبان در کاهش کشت خشخاش است.

این نهاد همچنین ادعا کرده است کاهش در کشت خشخاش در افغانستان از زمانی به وجود آمده است که ملا هبت الله آخند زاده، رهبر طالبان، آن را ممنوع اعلام کرد.

یک کارشناس پروژه مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد در واکنش به این گزارش و گزارش رسانه بی بی سی گفته است که تنها با تصاویر ماهواره ای نمی توان سطح کشت خشخاش در افغانستان را تشخیص داد.

او گفته است که «با توجه به تجربه من از علم سنجش از دور در بخش کوکنار، گزارش و تصاویر السیس بسیار بسیار بی‌کیفیت‌اند و با توجه به کیفیت پایین این تصاویر، این گزارش به‌ کلی غلط است.»

شماری از شهروندان افغانستان نیز این گزارش را نادرست دانسته اند و گفته اند که آنان در سفرهای شان به استان هلمند، صدها جریب مزرعه خشخاش را مشاهده کرده اند.

تطهیر طالبان

واکنش ها به گزارش کاهش کشت خشخاش در افغانستان تنها به نادرست بودن این گزارش ختم نشده است و شماری از شهروندان و چهره های سیاسی، آن را «تلاشی جهت تطهیر و سفیدنمایی طالبان» دانسته اند.

کارشناس پروژه مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد که به شرط حفظ هویتش با رسانه ایندیپندینت صحبت کرده، گفته است «اعلام کاهش سطح کشت کوکنار در افغانستان با استناد به تصاویر ماهواره‌ای تطهیر طالبان و بزرگ‌نمایی مبارزه ادعایی آنان با مواد مخدر است.»


مجیب الرحمان رحیمی، مشاور پیشین عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان در واکنش به این گزارش، در صفحه رسمی تویتر خود نوشته است که «طالب و‌ زرع، تولید و قاچاق موادمخدر دو روی یک سکه‌اند.»

آقای رحیمی در ادامه توییت خود گفته است که «طالبی که تروریست، قاتل، انتحاری، قاچاق‌بر و ناانسان نباشد طالب نیست.»

مشاور پیشین رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان با ادبیاتی که نشانگر خشم او از این گزارش است، نوشته است که «روی ‌تان سیاه با این دروغ ‌های شاخ‌دار، عکس ‌های ماهواره‌ای و این سفیدنمایی‌ها.»

رهبر گروه طالبان در اوایل سال گذشته خورشیدی، با صدور فرمانی، کشت، تولید، خرید و فروش مواد مخدر را ممنوع کرد و افزود که با متخلفان برخورد می شود.

از آن زمان تاکنون، مقامات طالبان بارها تأکید کرده اند که آنها با مواد مخدر مبارزه می کنند، اما در عین حال کشورهای آسیای مرکزی از افزایش قاچاق مواد مخدر از افغانستان بارها اظهار نگرانی کرده اند.

نظرات

اخبار مرتبط

اپلیکیشن دولت بهار دسترسی ساده تر و اطلاع از اخبار مهم
نصب