کاهش ۱۴ درصدی تعداد وامهای ازدواج در ۹ ماهه ۱۴۰۲
بانک مرکزی پس از سه ماه جزئیات آمار پرداخت وام ازدواج در پایان آذر ماه را منتشر کرد که بر اساس آن با وجود پرداخت 126 هزار میلیارد تومان تسهیلات تا این مدت، همچنان 280 هزار نفر در صف دریافت این وام هستند.
به گزارش دولت بهار، بانک مرکزی که تا چندی پیش مشروح آمارهای وام ازدواج را به صورت ماهانه منتشر میکرد، از چند ماه پیش انتشار جزئیات این آمار را به دورههای سه ماهه به تاخیر انداخت. از آغاز مهر ماه تا امروز، ارائه آمارهای پرداخت وام ازدواج تنها به اظهارات پراکنده و بدون جزئیات مسئولان بانک مرکزی خلاصه میشد اما با توجه به پایان آذر ماه، بانک مرکزی دادههای مربوط به پرداخت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج تا پایان پاییز 1402 را در وبسایت رسمی خود بهروزرسانی کرد.
آماری که بر اساس آن، مجموع مبلغ وامهای اعطایی از سوی بانکهای کشور نسبت به دوره مشابه سال گذشته افزایش یافته اما همچنان تعداد افرادی که موفق شدهاند از هفت خوان دریافت این وام بگذرند، کمتر از سال گذشته است.
22 هزار نفر کمتر از سال گذشته وام گرفتند
با استناد به جدیدترین دادههای منتشر شده از سوی بانک مرکزی، بانکهای کشور از ابتدای سال جاری تا پایان آذر ماه، بیش از 126 هزار و 295 میلیارد تومان وام ازدواج به متقاضیان این وام پرداخت کردهاند که این رقم 28 درصد بیشتر از میزان ثبت شده تا پایان آذر ماه سال گذشته بوده است.
با وجود اینکه بانک مرکزی در گزارشهای خود تنها بر افزایش مبلغ این تسهیلات تاکید کرده، باید به این نکته نیز اشاره کرد که تعداد متقاضیانی که این وام را دریافت کردهاند، از بیشتر از 720 هزار نفر در 9 ماهه سال گذشته به 618 هزار و 779 نفر در 9 ماهه سال امسال کاهش یافته است. به عبارت دیگر، تعداد افرادی که موفق به دیافت وام ازدواج شدهاند، در سال جاری بیشتر از 14 درصد کاهش یافته است.
هدف سهولت پرداخت وام ازدواج شکست خورد؟
نکته حائز اهمیت دیگری که در گزارش بانک مرکزی به چشم میخورد، تعداد متقاضیان در صف برای دریافت وام ازدواج است. با وجود دستور ابراهیم رئیسی، به بانک مرکزی مبنی بر جمع شدن صف تسهیلات ازدواج تا پایان شهریور ماه، پرونده 280 هزار و 543 نفر از واجدان شرایط دریافت این وام، با وجود تکمیل ثبت نام و مدارک، همچنان روی میز بانکها خاک میخورد. حالا نه تنها صف وام ازدواج جمع نشده، بلکه تعداد افراد در این صف، در طول پاییز امسال 20 هزار نفر بیشتر شده است.
این در حالیست که دولت سیزدهم و بانک مرکزی در ابتدای امسال، تاکید بسیاری بر سهولت دریافت وامهای خرد و بهویژه وام ازدواج داشتند اما کاهش تعداد تسهیلات پرداختی در کنار افزایش تعداد افراد در صف دریافت این وام، نشاندهنده آن است که این هدف در سال جاری محقق نشده است.
بانک ملت از بانک ملی در زمینه پرداخت وام ازدواج پیشیگرفت
بخش دیگری از گزارش بانک مرکزی، عملکرد هر یک از بانکها در زمینه پرداخت وام ازدواج را نشان میدهد. بر این اساس، بانک ملت با پرداخت 24 هزار میلیارد تومان وام ازدواج به 116 هزار و 788 نفر، تا پایان آذر ماه در پرداخت وام ازدواج پیشتاز بوده است. بانکهای ملی، تجارت، صادرات و سپه نیز در ردههای بعدی قرار دارند.
از سوی دیگر اما بانک مشترک ایران و ونزوئلا تنها حدود 47 میلیارد تومان وام ازدواج داده و کمترین پرداختی را داشته است. پس از آن نیز بانکهای قرضالحسنه رسالت، خاورمیانه و صنعت و معدن کمترین تسهیلات ازدواج را پرداخت کردهاند.
کدام بانک بیشترین صف وام ازدواج را دارد؟
بررسیها نشان میدهند که بانک صادرات با وجود پرداخت حدود 16 هزار میلیارد تومان وام ازدواج، طولانیترین صف دریافت این وام را نیز به خود اختصاص داده است؛ طوری که تا پایان آذر ماه، 52 هزار و 312 نفر در صف دریافت این وام بودند. بانک ملت با صف 39 هزار و 943 نفری و بانک ملی با صف 35 هزار و 551 نفری نیز دیگر بانکها با بیشترین تعداد متقاضی در صف هستند.
از سوی دیگر اما صف وام ازدواج در بانک قرضالحسنه رسالت خالی بوده و بانکهای ایران و ونزوئلا و همچنین قرضالحسنه مهر ایران، با صفوف 13 و 63 نفری، در ردههای بعدی کمترین صف وام ازدواج قرار دارند.
دست متقاضیان از وام فرزندآوری کوتاهتر شد/ ۳۵۷ هزار نفر در صف تسهیلات فرزند
جدیدترین آمارها از پرداخت وام فرزندآوری تا پایان آذر ماه از رشد 39.5 درصدی مبلغ وامهای پرداختی و کاهش 18 درصدی تعداد تسهیلات پرداخت شده نسبت به مدت مشابه سال گذشته حکایت دارد.
بانک مرکزی به تازگی با انتشار گزارشی در وبسایت رسمی خود، جدیدترین آمار و ارقام از پرداخت وام فرزندآوری تا پایان آذر ماه سال جاری را برای عموم منتشر کرد. این در حالیست که پیشتر مهدی صحابی، مدیر اداره اعتبارات بانک مرکزی، آمار اولیه پرداخت وام فرزندآوری را اعلام کرده بود اما گزارشی که بانک مرکزی اخیرا منتشر کرده، شامل جزئیات بیشتری از وضعیت پرداخت این تسهیلات است.
بررسی ارقام این گزارش و مقایسه آن با آمارهای پیشین بانک مرکزی از پرداخت وام فرزندآوری نشان میدهد که با وجود افزایش مبلغ وام پرداختی توسط بانکها در 9 ماهه امسال، تعداد این تسهیلات پرداختی نسبت به دوره مشابه سال گذشته کاهشی بوده و همین موضوع، افزایش متقاضیان در صف دریافت این وام را در پی داشته است.
کاهش 18 درصدی پرداخت وام فرزندآوری
با استناد به این گزارش، شبکه بانکی کشور در طول آذر ماه امسال، به 68 هزار متقاضی دریافت این وام در مجموع حدود چهار هزار میلیارد تومان وام فرزندآوری پرداخت کردهاند. به این ترتیب واجدان شرایط از آغاز سال تا پایان آذر ماه 558 هزار و 938 فقره وام فرزندآوری به مبلغ 34 هزار و 561 میلیارد دریافت کردهاند.
با وجود اینکه طبق آمارهای بانک مرکزی مبلغ وامهای پرداختی در 9 ماهه امسال، 39.5 درصد بیشتر از دوره مشابه سال قبل بوده اما بررسیها حاکی از آن هستند که در سال گذشته و بازه زمانی 10 فروردین تا 24 آذر ماه، بانکها به 680 هزار نفر وام فرزندآوری داده بودند. به عبارت دیگر، در سال جاری و حتی در یک دوره زمانی طولانیتر، تعداد وامهای فرزندآوری پرداخت شده 18 درصد کمتر از سال گذشته بوده است.
صف وام ازدواج طولانیتر شد
با وجود اینکه دولت سیزدهم و بانک مرکزی در ابتدای امسال، تاکید بسیاری بر سهولت دریافت وامهای خرد و بهویژه وام ازدواج و فرزندآوری داشتند، کاهش تعداد پرداخت این وامها سبب شده تعداد افراد متقاضی در صفوف دریافت این وامها افزایش یابد.
بررسیها نشان میدهند که تعداد افراد در انتظار برای دریافت وام فرزندآوری که در ابتدای سال 1402 معادل 304 هزار نفر بود، در پایان پاییز امسال به روند صعودی خود ادامه داده و به 375 هزار و 821 نفر رسیده است. به عبارت دیگر، افزایش متقاضیان وام فرزندآوری و کمکاری شبکه بانکی در ارائه این تسهیلات سبب شده که با وجود، پرداخت حدود 559 هزار فقره وام فرزندآوری در 9 ماهه 1402، صف دریافت این وام طولانیتر از قبل شود.
عملکرد بانکها در زمینه پرداخت وام فرزندآوری
با استناد به دادههای بانک مرکزی، بانک ملی با پرداخت 126 هزار و 596 فقره وام فرزندآوری به مبلغ بیش از هفت هزار و 921 میلیارد تومان تا پایان آذر ماه، بیشترین سهم از پرداخت این تسهیلات را به خود اختصاص داده است. به علاوه، پس از بانک ملی، بانکهای ملت، صادرات، تجارت و سپه بیشترین وام فرزندآوری را پرداخت کردهاند. از سوی دیگر اما کمترین آمار پرداخت تسهیلات فرزند متعلق به بانکهای ایران و ونزوئلا، قرضالحسنه رسالت و خاورمیانه است.
همچنین بانک صادرات با 66 هزار و 273 نفر و بانک قرضالحسنه رسالت با تنها یک نفر، بیشترین و کمترین تعداد متقاضیان در صف وام فرزندآوری را شاهد هستند.
* تجارت نیوز
نظرات