نگرانیها از بروز جنگ منطقهای در شاخ آفریقا
شبکه الجزیره نوشت: جزئیات به بیرون درز کرده توافقنامه امضا شده میان اتیوپی و سومالیلند درخصوص اجاره مساحتی به طول ۲۰ کیلومتر در نزدیکی بندر بربره از سوی آدیسآبابا در مقابل به رسمیت شناختن سومالیلند به عنوان کشوری مستقل و اعطای ۲۰ درصد از خطوط جوی اتیوپی به این منطقه تنها انگیزه آدیس آبابا از امضای این قرارداد نیست.
به گزارش دولت بهار به نقل از الجزیره، گرچه مفاد این توافق که برخی از آن اعلام شده، – در صورت اجرا – دستاوردهای استراتژیک و اقتصادی برای هر دو طرف خواهد بود اما یک منبع آگاه آفریقایی گفت: اکتشافات عظیم نفتی در سواحل سومالیلند، به ویژه در امتداد سواحل دره نوگال بین سومالیلند و پونتلند یک انگیزه قوی اتیوپی در ورای انعقاد این قرارداد بود.(اتیوپی تمام نفت مورد نیاز خود را وارد میکند.)
این منبع توضیح داد که اجرای این توافقی که به طور ناگهانی در اول ژانویه اعلام شد میتواند منجر به درگیری مسلحانه شود که ممکن است به جنگ منطقهای در این منطقه تبدیل شود که مرکز آن شهر لاسآنود، پایتخت اداری منطقه سول در سومالیلند است که در امتداد دره نفتخیز نوگال بین سومالیلند و پونتلند واقع شده است.
همین منبع ابراز نگرانی کرد که این توافق و عواقب اجرای آن، روند بازسازی دولت سومالی و نهادهای آن را سالها به عقب برگرداند و همچنین به سازمان افراطی جنبش الشباب روح تازهای بدمد.
پروفسور فرانسوا فری استاد دانشکده علوم نظامی دانشگاه استلنبوش در آفریقای جنوبی، در پاسخ به سوال الجزیره در مورد امکان اجرای این توافق، گفت: این موضوع «با موانع بزرگی روبروست؛ اتیوپی در سومالی چندان مورد استقبال نیست، علاوه بر این، باید به اقدامات دیپلماتیک دولت مرکزی سومالی و واکنش جنبش الشباب به حضور اتیوپی اشاره کرد»
پروفسور فرای توضیح داد که این توافق به دلیل ماهیت خود از حمایت بازیگران اصلی در سومالی و منطقه برخوردار نیست، وی گفت: من معتقدم که شیطان در جزئیات مخفی است و این قرارداد با یک منطقه نیمه مختار در قالب کشوری مستقل منعقد شده است.
وی افزود: به نظر من، اگر سومالی موفق به جلب نظر اتحادیه آفریقا مبنی بر غیرقانونی بودن این توافق و نقض حاکمیت سومالی شود و اگر هر دو طرف این توافق، تصمیم این اتحایه را نادیده بگیرند، احتمال درگیری تشدید خواهد شد.»
فرای در پاسخ به سوالی در مورد احتمال وقوع جنگ بین بازیگران منطقه از یک سو و اتیوپی که فاقد نفت است، با توجه به اکتشافات عظیم نفتی در سواحل سومالیلند، تاکید کرد: این با اقدام اتیوپی در اشغال این منطقه مرتبط است که به سومالیلند کمک میکند تا به استقلال برسد و سپس این کشور تازه تاسیس آب منطقهای و اقتصادی خود را مطالبه خواهد کرد.
این پروفسور اهل افریقای جنوبی توضیح داد که او شخصاً معتقد نیست که کشورهای شاخ آفریقا بتوانند بر سر ذخایر نفتی در دریا جنگی به راه بیندازند مگر اینکه از قدرتهای بزرگ خارجی کمک بگیرند؛ در این میان ترکیه که توافقی با سومالی برای دفاع از آبهای سرزمینی و اقتصادی سومالی در ازای مزایای اقتصادی منعقد کرده میتواند بازیگر فرامنطقهای این منازعه باشد.
سومالیلند با نام رسمی جمهوری سومالیلند، نامی است که قبایل پنج استان شمالی سومالی از ۱۹۹۱ میلادی به خود داده و از کشور سومالی جدا شدهاند. پایتخت سومالیلند، هرگیسا است. هنوز هیچ کشوری در جهان، سومالیلند را به رسمیت نشناخته است و در سطح بینالملل تنها به عنوان یک منطقه خودمختار از سومالی شناخته میشود.
نظرات