1403/03/16-22:30

تصویب قطعنامه ضد ایرانی در نشست شورای حکام

تصویب قطعنامه ضد ایرانی در نشست شورای حکام

قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان، علیه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان، در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تصویب شد.

به گزارش دولت بهار به نقل از ایسنا، در این قطعنامه که با ۲۰ رای موافق٬ دو رای مخالف و ۱۲ رای ممتنع تصویب شد، بدون اشاره به همکاری‌های ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، از تهران خواسته شده تا برای حل و فصل مسائل ادعایی پادمانی «اقدامات ضروری و فوری» صورت دهد.

این قطعنامه همچنین از ایران می خواهد بیانیه موسوم به ۴ مارس درباره حل‌وفصل تمام موضوعات باقیمانده بین ایران و آژانس را «بدون تاخیر» اجرا کند و مجوز بازرسان آژانس را که ایران براساس حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع پادمان لغو کرده است، احیا کند.

سند یادشده با تکرار ادعاهای سیاسی پادمانی و ریشه‌دار در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی از تهران می‌خواهد که در خصوص «ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در دو مکان اعلام نشده در ایران، توضیحات معتبر ارائه کند و آژانس را از مکان(های) فعلی مواد هسته ای و/یا تجهیزات آلوده مطلع کند»

این درحالیست که بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هسته‌ای ایران بازدید کرده و هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هسته‌ای کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکرده‌اند. ایران نیز به همکاری خود با آژانس در چارچوب موافقتنامه جامع پادمان ادامه داده و تاکید دارد که مسائل باقی‌مانده با رویکرد حرفه‌ای و بدون جانبداری آژانس قابل حل است.

با این حال، در قطعنامه شتابزده و غیرسازنده تروئیکا ادعا شده است که در صورت عدم «همکاری لازم، کامل و بدون ابهام ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای حل و فصل همه مسائل پادمانی باقیمانده» ممکن است از مدیرکل آژانس خواسته شود که یک «ارزیابی جامع و به روز شده در مورد احتمال حضور یا استفاده از مواد هسته ای اعلام نشده در ارتباط با مسائل باقی مانده گذشته و حال، در مورد برنامه هسته ای ایران، بر اساس اطلاعات موجود ارائه کند.»

پیش از آغاز رای‌گیری، کشورهای موسوم به گروه همفکر، با صدور بیانیه‌ای مشترک، تصویب قطعنامه علیه ایران را اشتباه محاسباتی خوانده و هشدار دادند که چنین اقدامی نتیجه معکوس خواهد داشت. آن‌ها از کشورهای عضو شورا خواستند که در برابر تلاش‌ها برای سیاسی کردن مسائل پادمانی مقاومت کرده و به این قطعنامه رای موافق ندهند.

این برای چهارمین بار پس از اجرای برجام و بسته‌شدن پرونده ادعاهای پادمانی درباره برنامه صلح‌امیز هسته‌ای ایران است که کشورهای غربی با صحنه‌گردانی رژیم صهیونیستی، علیه ایران قطعنامه ارائه می‌کنند.

رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه در جمع خبرنگاران مستقر در وین از صدور قطعنامه علیه ایران در نشست شورا نه حمایت و نه با آن مخالفت کرد؛ اما به طور تلویحی فشار بر ایران را رویکرد سنجیده‌ای ندانست و با اشاره به سفر اخیرش به تهران و دیدار با مقام های کشورمان گفت که به تعاملات با ایران برای پیشبرد بیانیه ۴ مارس درباره حل‌وفصل مسائل باقی‌مانده ادامه می‌دهد.

کشورهای گروه همفکر نیز در بیانیه خود تصریح کردند: ما از ادامه تعامل ایران با آژانس در مورد مسائل پادمانی استقبال و از سفر مدیرکل آژانس به ایران در ماه گذشته و همچنین تحرکات مثبت برای گفت‌وگوها و همکاری‌های بیشتر قدردانی می‌کنیم. در جریان سفر اخیر مدیرکل به ایران، دو طرف توافق کردند که ارتباط خود را در مورد ادامه اجرای بیانیه مشترک مارس ۲۰۲۳ حفظ کنند و آن‌ها در شرف بحث در مورد همکاری بیشتر هستند. در چنین زمانی، فرانسه، آلمان و بریتانیا به دنبال پیشبرد پیش نویس قطعنامه هستند که نتیجه معکوس خواهد داشت.

از این منظر صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام، به ویژه در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران، اقدامی برخلاف رویه دیپلماسی، شتاب‌زده و غیرسازنده تلقی می شود و جمهوری اسلامی ایران نیز هشدار داده است که هرگونه اقدام سیاسی در شورای حکام، با واکنش متناسب، موثر و فوری مواجه خواهد شد.

بیانیه ضدایرانی اتحادیه اروپا در نشست شورای حکام

اتحادیه اروپا در بیانیه امروز (چهارشنبه) خود در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که با دستور کار ایران در وین در حال برگزاری است با تکیه بر ادعاهای آژانس درباره نبود همکاری کامل از سوی جمهوری اسلامی ایران با دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل نسبت به این موضوع ابراز نگرانی کرد.

اتحادیه اروپا در ادامه این ادعاها ابراز تاسف کرد که به‌رغم سه قطعنامه شورای حکام و فرصت‌های متعدد، ایران توضیحات فنی معتبری که آژانس را قادر سازد صحت و کامل بودن اعلامیه‌های ایران را تایید کند، ارائه نکرده است.

اتحادیه اروپا به ادعای کشف ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در تورقوزآباد و ذرات مشابه در ورامین اشاره کرد و مدعی شد این مسائل مربوط به فعالیت‌های اعلام نشده و سایت‌های مربوط به مواد هسته‌ای اعلام‌نشده است که احتمال دارد امروز هم در ایران وجود داشته باشد و ممکن است تحت پادمان‌های آژانس نباشد.

این اتحادیه همچنین از ایران خواست تا این مسائل را که ناشی از تعهدات قانونی‌اش است، حل و فصل کند و اجازه راستی‌آزمایی عدم انحراف مواد هسته‌ای را به آژانس بدهد.

ایران پیشتر اعلام کرده بود ارجاع آژانس صرفاً به تصاویر ماهواره‌ای بی‌کیفیت برای ارزیابی اینکه «... کانتینرهای خارج شده از ورامین در نهایت به تورقوز آباد منتقل شدند...» کافی و صحیح نیست زیرا هزاران کانتینر مشابه در سراسر کشور در حال حرکت هستند. ادعای جابجایی یک کانتینر از مکانی به مکان دیگر، نمی‌تواند براساس چنین شواهد غیرقابل اثبات، غیر دقیق و غیرقابل قبولی قضاوت درستی باشد.

اتحادیه اروپا با ادعا اینکه هیچ پیشرفتی در اجرای بیانیه مشترک مارس ۲۰۲۳ برای  صورت نگرفته است، افزود: ما از ایران می خواهیم که بیانیه مشترک را اجرا و به‌طور جدی بر اساس آخرین پیشنهادات ملموس آژانس همکاری کند.

اتحادیه روپا در ادامه بیانیه خود به تصمیم چندی پیش ایران برای اخراج چند بازرس آژانس به دلیل رفتارهای حساس و غیرقانونی اشاره کرد و لغو نشدن آن را نگران‌کننده خواند زیرا بنابر ادعای این اتحادیه، آژانس می‌گوید که ادامه فعالیت این بازرسان برای انجام موثر راستی‌آزمایی در ایران و انجام وظایف آژانس ضروری است.

 ایران اما اعلام کرده در حال حاضر تعداد کل ۱۲۰ بازرس منصوب شده برای جمهوری اسلامی ایران در اختیار آژانس است. این به وضوح نشان می‌دهد که ایران تمایل دارد آژانس را قادر سازد تا وظایف خود را با بهره‌مندی از بازرسان مختلف با تجربه انجام دهد.

اتحادیه اروپا بدون اشاره به کارشکنی‌های خود در اجرای تعهدات اعضای اروپاپی برجام پس از خروج یک‌جانبه آمریکا از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ تصریح کرد: ما از ایران می‌خواهیم که اجرای موقت پروتکل الحاقی را از سر بگیرد و آن را به اجرا بگذارد تا آژانس بتواند تضمین‌های معتبری در خصوص عدم وجود فعالیت‌های هسته‌ای اعلام نشده، ارائه کند. ما تاکید می‌کنیم که اجرای کد اصلاحی ۳.۱ یک تعهد قانونی بر اساس توافق‌نامه جامع پادمانی است که نمی‌توان آن را به طور یک جانبه اصلاح یا تعلیق کرد.

این اتحادیه علاوه‌براین با اشاره به جدیدترین ارزیابی‌های آژانس مدعی شد: نشانه‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد میزان اورانیوم موجود در پسماند جامد که برای تجزیه فرستاده شده‌اند کمتر از میزان اعلام شده ایران بوده است. در همین راستا، ما ادامه ارزیابی آژانس در مورد عناصر پیچیده فنی اضافی مرتبط با آزمایش‌های گذشته تولید فلز اورانیوم را در نظر داریم و از آن حمایت می‌کنیم. ما از ایران می‌خواهیم که با جدیت به این موضوع رسیدگی کند.

باوجود همکاری کامل و مداوم ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اتحادیه اروپا در بخش پایانی بیانیه خود خواستار همکاری مناسب و سریع ایران با آژانس در رابطه با توافق‌نامه جامع پادمانی شد و تاکید کرد: انجام اقدامات مشخص شده در قطعنامه نوامبر ۲۰۲۲ از سوی ایران ضروری و فوری است.

اتحادیه اروپا به‌علاوه از قطعنامه پیشنهادی انگلیس، فرانسه و آلمان علیه ایران حمایت کرد و با ادعای عدم همکاری درست ایران برا حل تمام مسائل باقی‌مانده با آژانس اتمی از شورای حکام نیز خواست تا از این قطعنامه پشتیبانی کند.

نظرات

اخبار مرتبط

اپلیکیشن دولت بهار دسترسی ساده تر و اطلاع از اخبار مهم
نصب