دولت روحانی با گرانیها سلامتی مردم را به خطر انداخته/ تولیدات کشاورزی در سالهای اخیر کاهش و ضریب خودکفایی به کمتر از 60 درصد رسیده است
صادق خلیلیان اقتصاددان و وزیر اسبق کشاورزی گفت:میانگین ۶ساله ضریب خودکفایی محصولات راهبردی، برخلاف ادعای رئیس جمهور، کمتر از ۶۰درصد است و علیرغم اختصاص دهها میلیارد دلار ارز و واردات بی رویه، قیمت مواد غذایی افزایش شدید یافته و معیشت مردم سخت شد.
به گزارش دولت بهار، صادق خلیلیان اقتصاددان و وزیر اسبق جهاد کشاورزی در گفتگو با تسنیم در ارتباط با وضعیت امنیت غذایی کشور در بودجه 1400 اظهار کرد: بررسی شاخصها نشان میدهد که تولیدات کشاورزی در کشور به خصوص محصولات راهبردی در سالهای اخیر، نه تنها افزایش نیافته بلکه در مواردی کاهش نیز داشته است.
وی افزود:محاسبات نشان میدهد که میانگین شش ساله ضریب خودکفایی محصولات راهبردی، بر خلاف ادعای رئیس جمهور، کمتر از 60 درصد است.
این استاد دانشگاه بیان نمود: علیرغم اختصاص دهها میلیارد دلار ارز و واردات بی رویه، قیمت مواد غذایی افزایش شدید یافته و معیشت مردم سخت شده است که ناشی از بی تدبیری دولت است.
وی افزود: سیاستهای غلط دولت سبب کاهش 36 درصدی مصرف مواد پروتئینی و 15 درصدی مواد کربوهیدراته شده و شاخص سلامت مردم بخصوص طبقات کم درآمد به خطر افتاده است. به همین دلیل ضرورت دارد که مجلس در اصلاح بودجه سال 1400، پرداخت جبرانی (یارانه) به مردم را در اولویت قرار دهد.
این اقتصاددان ادامه داد: کاهش نرخ رشد سرمایه در بخش کشاورزی و منفی شدن آن در دو سال گذشته؛ نشانه آسیب دیدن زیربناهای تولید بخش کشاورزی بوده که آینده تولید مواد غذایی در کشور و دستیابی به خودکفایی را با خطر مواجه کرده است.
خلیلیان، توزیع ارز 4200 توسط دولت در سالهای گذشته را سیاست غلط و فسادزایی دانست که یکی از عوامل اصلی ناکارآمدی و رانت در نظام توزیع کالا در سالهای اخیراست.
وی گفت: برای بهبود نظام توزیع کالا باید هرگونه رانت قیمتی و چندگانگی نرخ ارز بخصوص ارز دولتی را حذف کرد و مسیر حمایت را بجای حمایت ارزی به صورت حمایت ریالی تنظیم کرد.
این اقتصاددان گفت: بجای توزیع ارز دولتی برای واردات، بانک مرکزی میتواند نرخ ارز را در چارچوب نظام نرخ ارز شناور تعیین و مدیریت کند.
وی افزود: تفاوت حاصل از اصلاح این سیاست در بودجه 1400 بصورت ریالی صرف حمایت از معیشت مردم، حمایت از تولید، اجرای طرحهای عمرانی و بهبود نظام سلامت شود؛ در نتیجه اصلاح سیاست ارزی به نفع رشد اقتصادی، کنترل واردات، کاهش تقاضا برای ارز، تقویت پول ملی و اصلاح نظام توزیع کالا در کشور خواهد شد.
خلیلیان تاکید کرد: تصمیم اخیر مجلس برای ثبات ارز (حذف رانت ازنرخ ارزمحاسباتی بودجه)، علامت مثبتی در پایداری سیاستها به فعالان اقتصادی میدهد و به بهبود فضای کسب و کار کمک میکند که آثار اولیه آن، مهار التهابات بازار ارز و حرکت به سوی این نقطه مبنا است.
وزیر کشاورزی دولت دهم در پاسخ به این پرسش که آثار تورمی حذف نرخ ارز 4200 را تا چه حد ارزیابی می کنید، تاکید کرد: با توجه به اینکه حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان اعتراف کرد که بجز 5 قلم کالای کشاورزی، سایر کالاها و خدمات را (که هزاران قلم میشوند) قبلاً از شمول نرخ ارز دولتی حذف کرده اند، بنابراین اگر شوک جدید منفی از خارج کشور ایجاد نشود، نرخ تورم ناشی از اصلاح سیاست ارزی در بودجه قابل اعتنا نخواهد بود.
وی اظهار داشت: با توجه به تغییرات سیاسی و حوادث ناشی از ادعای تقلب در انتخابات آمریکا که در جهت منافع ایران قابل ارزیابی است و تحریمها با پایمردی ملت ایران کم اثر شده است، بنابراین زمان مناسبی جهت بهبود شرایط اقتصادی کشور در چارچوب اصلاح ساختار بودجه سال 1400 فراهم شده که باید از آن بهترین شکل بهره را برد.
نظرات